Lyxig äppelpaj

Ett kanonrecept jag fick med mig hem från en båt jag jobbade på! En lite mäktigare äppelpaj som räcker till många.
Lyxig äppelpaj 1 sats
Pajskal
200 gram kallt smör
3 dl vetemjöl
1 dl florsocker
1 nypa salt
1-2 msk kallt vatten
- Skär det kalla smöret i tärningar.
- Blanda smöret med mjöl, florsocker, salt och kallt vatten.
- Degen ska inte vara kladdig. Den ska vara lätt att jobba med. Tillsätt lite extra mjöl om det skulle behövas.
- Låt degen vila i kylen i minst 1 timme.
- Efter 1 timme tar du ut degen, antingen trycker du ut den i pajformen eller så kavlar du ut degen och lägger den i formen, degen ska hänga lite utanför kanterna på din form så att den inte sjunker ihop.
- Nagga degen med en gaffel och förgrädda den i ugn ca. 10 minuter på 200 grader.
Fyllning
2 ägg
2 dl creme fraiche
1/2 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
4 st äpplen
socker och kanel
- Blanda ägg, creme fraiche, florsocker och vaniljsocker i en bunke.
- Skala äpplena och skär dessa i smala klyftor, blanda 1 del kanel med 3 delar socker och doppa alla äppelbitar i kanel-socker blandningen.
- Lägg dina doppade äppelbitar i det förgräddade pajskalet, och häll på äggblandningen.
- Grädda i mitten av ugnen på 175 grader i 20-30 minuter, så pajen tar fin färg och äggstaningen stelnar.
Smaklig måltid!

Kommentarer
Trackback