Mormors kanelkakor

Alla har vi kakor vi förknippar med barndomen! Ett gammalt recept som går i arv. Här är ett av mina många recpet som jag åt och älskade när jag var liten.
Mormors kanelkakor 40 st
4 dl vetemjöl
1 msk vaniljsocker
2 dl florsocker (1 dl florsocker går att byta ut mot 1 dl potatismjöl om man inte vill ha kakorna så söta.)
200 gram kallt smör
1 msk kallt vatten
Garnering
Uppvispat ägg
Socker och kanel
- Blanda vetemjöl, vaniljsocker och florsocker i en bunke
- Skär det kalla smöret i bitar, nyp ihop det med mjölet och florsockret.
- Häll i 1 msk kallt vatten och knåda ihop degen, när den är smidig och lätt att arbeta med är den bra.
(Tillsätt lite extra mjöl om det behövs. )
- Plasta degen. Låt stå i kylen i minst 1 timme, går även bra att låta den stå över natten.
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Rulla degen till en "lång korv". Skär den i mitten, sen i mitten igen och fortsätt så till du har ungefär 40 delar av degen.
- Rulla var och en av delarna till en boll, platta ut den lite och tryck en gaffel i mitten av kakan och gör fina ränder.
- Pensla med uppvispat ägg, strö över din kanelochsocker blandning. (1 del kanel+3 delar socker)
- Grädda på 175 grader i ca. 10 minuter. De ska bli lite gyllenbruna.
Går utmärkt att frysa! Lycka till!

Kommentarer
Trackback