Focaccia för alla smaker!

Till vänster: Focaccia med körsbärsromater, rostad vitlök, havssalt och olivolja.
Till höger: Focaccia med svarta oliver, havssalt och olivolja.
Jag älskar att baka bröd! Det finns inget bättre än en lägenhet som doftar nybakat. Dessa härliga bröd passar lika bra till vardags som till fest! Men gör många - de lär gå åt!
Focaccia 2 bröd
Ugn: 225 grader
1/2 paket färsk jäst (för osöta degar)
1 dl olivolja
2 1/2 dl vatten (fingervarmt)
2 msk socker eller honung
1 msk vanligt salt
ca. 8 dl vetemjöl special
(olivolja och havssalt - till utbakningen.)
- Smula ner jästen i en skål, rör ut den med olivoljan, vattnet, honungen/sockret och saltet tills allt har löst sig.
- Tillsätt mjöl, lite i taget, och knåda till en jämn och fin deg i 5 minuter. Antingen för hand eller med degkrokar på din elvisp.
- Strö över lite mjöl på den knådade degen, täck med bakduk och låt jäsa till dubbel storlek i 40-50 minuter i rumstemperatur.
- Häll upp degen på mjölat bakbord, dela den i 2 delar, knåda varje del och gör bollar av det. Platta sedan ut dessa till 2 cm tjocka plattor och lägg brevid varandra på en oljad och saltad ugnsplåt.
- Sätt ugnen på 225 grader.
- Jäs igen till dubbel storlek! 30 minuter denna gång under bakduk.
- När bröden har jäst klart, gör du massa hål i den med fingrarna, men ej så att det går igenom helt och hållet.
- Häll över rikligt med olivolja, och strö sedan på havssalt efter smak på bröden.
- Smaksätt bröden med valfri smaksättning.
- Grädda i 8-12 minuer i mitten av ugnen, tills bröden har fått fin gyllenbrun färg. Håll koll på bröden så de inte bränns!
Tips på smaksättningar av dina focacciabröd.
- Fetaost och soltorkade tomater.
- Rosmarin och parmesanost.
- Rostad vitlök.
- Svarta oliver och timjan.
- Körsbärstomater och basilika.
- Fänkålsfrö och rödlök.
Är alltid godast nybakt!

Kommentarer
Nellie
Åååh, det ser fantastiskt ut. Ska prova och baka det någon dag!
Trackback