Lyxig äppelpaj



Ett kanonrecept jag fick med mig hem från en båt jag jobbade på! En lite mäktigare äppelpaj som räcker till många.

Lyxig äppelpaj 1 sats

Pajskal

200 gram kallt smör
3 dl vetemjöl
1 dl florsocker
1 nypa salt
1-2 msk kallt vatten

- Skär det kalla smöret i tärningar.
- Blanda smöret med mjöl, florsocker, salt och kallt vatten.
- Degen ska inte vara kladdig. Den ska vara lätt att jobba med. Tillsätt lite extra mjöl om det skulle behövas.
- Låt degen vila i kylen i minst 1 timme.
- Efter 1 timme tar du ut degen, antingen trycker du ut den i pajformen eller så kavlar du ut degen och lägger den i formen, degen ska hänga lite utanför kanterna på din form så att den inte sjunker ihop.
- Nagga degen med en gaffel och förgrädda den i ugn ca. 10 minuter på 200 grader.

Fyllning

2 ägg
2 dl creme fraiche
1/2 dl florsocker 
1 tsk vaniljsocker
4 st äpplen
socker och kanel

- Blanda ägg, creme fraiche, florsocker och vaniljsocker i en bunke.
- Skala äpplena och skär dessa i smala klyftor, blanda 1 del kanel med 3 delar socker och doppa alla äppelbitar i kanel-socker blandningen.
- Lägg dina doppade äppelbitar i det förgräddade pajskalet, och häll på äggblandningen.
- Grädda i mitten av ugnen på 175 grader i 20-30 minuter, så pajen tar fin färg och äggstaningen stelnar.

Smaklig måltid!

Busenkel sockerkaka!



Jag vågar nog påstå att de flesta gillar en god sockerkaka, här har ni ett enkelt och snabbt recept som aldrig misslyckas!

Busenkel sockerkaka

50 gram smör
2 ägg
2 dl socker
4 dl mjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
1 dl grädde (eller mjölk men använd isåfall den tjocka mjölken 3 %)
rivet limeskal

smör och ströbröd till formen (går jättebra att byta ut ströbrödet mot kokos om man vill)

- Sätt ugnen på 175 grader.
- Smöra och bröa formen.
- Smält 50 gram smör i en kastrull och sätt åt sidan och låt det svalna.
- Vispa ägg och socker poröst. (det ska bli fluffigt och nästan vitt)
- Blanda mjöl, bakpulver, vaniljsocker och limeskal i en bunke, häll sedan ner detta i ägg och sockerblandningen, vänd ner försiktigt.
- Häll i smöret och grädden/mjölken och rör om.
- Häll upp i formen.
- Sätt kakan ganska långt ner i ugnen, det tar 25-30 minuter på 175 grader.
Prova med en potatissticka, när kakan inte är kladdig längre är den klar.

Låt svalna på galler eller vänd formen upp och ner och låt den svalna där under.

Sen är det bara att bjuda hem några vänner på nybakt sockerkaka! Lycka till!

Nötkakor



Goda till kaffet, eller bara som de är! Perfekta att ha i frysen om du får oväntat besök!

Nötkakor 40 st

4 dl vetemjöl
1 msk vaniljsocker
2 dl florsocker (1 dl florsocker går att byta ut mot 1 dl potatismjöl om man inte vill ha kakorna så söta.)
200 gram kallt smör
1 dl hackade nötter (valfria nötter, jag hade hasselnötter)
1 msk kallt vatten

- Blanda vetemjöl, vaniljsocker, hackade nötter och florsocker i en bunke.
- Skär det kalla smöret i bitar, nyp ihop det med de torra ingredienserna.
- Häll i 1 msk kallt vatten och knåda ihop degen, när den är smidig och lätt att arbeta med är den bra.
(Tillsätt lite extra mjöl om det behövs. )
- Plasta degen. Låt stå i kylen i minst 1 timme, går även bra att låta den stå över natten.
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Rulla degen till en "lång korv". Skär den i mitten, sen i mitten igen och fortsätt så till du har ungefär 40 delar av degen.

Lycka till!


bakintown

- a balanced diet is a piece of cake in each hand

RSS 2.0